Villa Furuvikin Historiaa

 

Villa Furuvik on Laajasalon vanhin huvila. Sen uusrenessanssityylisen päärakennuksen rakennutti vuori-intendentti Enok Hjalmar Furuhjelm vuonna 1884. Villa Furuvik pysyi Furuhjelmin perheen omistuksessa ainakin 1930-luvulle asti. Vuonna 1942 Niilo Ilmari Lehtinen osti huvilan Kulutusosuuskuntien keskusliitolta. Suomen rakennustaiteen museon arkistossa on säilynyt Paul Olssonin vuonna 1945 laatima puutarhasuunnitelma Villa Furuvikin alueelle.

Huvilarakennuksen on suunnitellut arkkitehti Karl August Wrede (1859-1943). Arkkitehdin kuuluisimpia töitä ovat Helsingin keskustassa Pohjoisesplanadi 35 rakennus, Tampereella Näsilinna ja Turussa vanha pääkirjastorakennus. Kaupunginmuseon mukaan Villa Furuvikin rakennus on säilynyt hyvin alkuperäisessa asussaan, sen arkkitehtuuri on harkittua ja viimeisteltyä. Huvilarakennuksesta on upea näköala itään jopa avomerelle asti. Tilan alueella on kunnostettu hiekkaranta ja se toimii tätä nykyä Helsingin kaupungin yleisenä uimarantana. Vastarannalla sijaitsee Santahaminan saari.

Villa Furuvikin pihapiiriin kuuluu päärakennuksen lisäksi tilanhoitajan asuinrakennus, aikanaan talousrakennuksena ja kanalana toiminut pihasauna, huvilan verkkovajana toiminut rantasauna sekä kivikellarin jäännökset, joista on rakennettu taianomainen grillikatos. Päärakennuksen eteläpuolella on betonista valettuja rakenteita ja portaat. 

Pihapiirin vanhasta kanalasta on remontoitu pihasauna, joka on uusittu vanhaa kunnioittaen lattiasta kattoon. Pihasaunassa on saunatilan lisäksi majoitus- ja oleskelutilaa. Furuvikin pihapiiriin kuuluu myös hirrestä 1880-luvulla rakennettu erillinen portinvartijan talo, joka toimii asuinrakennuksena.